Hrady.cz
Bývalá špitální kaple byla postavena mnichy cisterciáckého řádu, kteří provozovali vedlejší nemocnici. Kaple má gotické jádro ze 13. stol. R. 1425 byla vypálena husity, r. 1565 ji nechal Jindřich Berka z Dubé opravit a přestavět v renesančním slohu. Byla opakovaně opravována, naposledy v l. 1995-96.
© Luděk Pitter 09/2004
Graficke pismenko Kaple se nachází při hlavní třídě Zdislavy z Lemberka v blízkosti zámečku Pachtů z Rájova. Jedná se o jednoduchou čtvercovou stavbu, plochostropou, s kamenným portálem, nad kterým je znak Pachtů. Na stěnách sgrafita.

Bývalá hřbitovní kaple sv. Volfganga má jádro raně gotické ze 13. stol. V 16. stol. byla renesančně přestavěna. Sgrafitová výzdoba byla obnovena v roce 1961.
8.8. 2005

Kaple sv. Volfganga
    Kaple sv. Wolfganga, bývalá špitální a později také hřbitovní kaple je zasvěcena sv. Wolfgangu, jednomu z nejoblíbenějších německých světců a patronu Bavorska. Kaple byla postavena v l. 1279-1290 mnichy cisterciáckého řádu, kteří pečovali o nemocné ve vedlejším špitále. Během husitských válek cisterciáci podle všeho opustili město a jejich majetek přešel do městského vlastnictví - r. 1421 se písemné zprávy zmiňují již o "měšťanském špitálu". R.

Čerpáno z článku Mgr. Renaty Černé, http://www.zamek-lemberk.cz, 19.10. 2011