Hrady.cz
Kostel z let 1471–85 byl přiložen k původnímu kostelíku z konce 13. století, který se stal kaplí Smrti Panny Marie. Roku 1665 byly oba objekty stavebně propojeny. Proslulé mariánské poutní místo.

Historie poutního kostela v Kájově

Graficke pismenko Kostel byl vybudován na poutním místě vedle starší kaple Smrti Panny Marie, která se dodnes zachovala. Kaple pochází pravděpodně ze 14. století. Kostel byl vystavěn rovněž na místě starší stavby vypálené husity v letech 1471 - 1485. Jedná se dvoulodní stavbu zaklenutou hvězdovou klenbou nesenou dvěma štíhlými sloupy. Presbytář je naopak zaklenut starším typem síťové klenby odvozeným od kostela v Milevsku. Zajímavostí je vtažená věž, která se projevuje členěním západního prostoru kruchty. Zajímavosti je rovněž netypicky umístěný hlavní portál na severní straně, jenž si zachoval zbytky gotické freskové výzdoby.

Kájov spadal od roku 1400 pod správu
cisterciáků kláštera Zlatá Koruna až do jeho zrušení roku 1785.
informační text v kostele, 7.8. 2005

Legenda o sv. Wolfgangovi
    Místo, kde se dnes nachází poutní kostel prý bylo kultovním místem již v dobách před křesťanstvím. Podle legendy se zde zastavil v 10. století svatý Wolfgang - biskup v Řezně - při své misijní cestě do Čech. Nechal zde vedle zázračného pramene postavit první dřevěný kostelík ke cti Matky boží. Na stejném místě dnes stojí kaple Smrti panny Marie.

Český Krumlov  (CK)
    Kájov