Hrady.cz
Dvoukřídlý zámek stojí na místě tvrze z r. 1395. V r. 1600 tvrz přestavěl Adam Blekta na renesanční zámek. Barokní přestavba v r. 1729. Ve druhé pol. 20. stol. byl zámek průmyslově využíván a po požáru v r. 1983 je budova v havarijním stavu.
pohled od jihozápadu
Graficke pismenko Přijedete-li do Velkého Valtinova ve směru od Jablonného v Podještědí, uvidíte v ostré pravotočivé zatáčce zámek, který je v současné době postupně opravován.

historie

Synové Václava Blekty z Útěchovic Vilém , Jáchym, Jan Jinřich a Adam prodali roku 1615 dvůr Valtinov (Horní Valtinov) Janovi mladšímu Odkolkovi z Újezdce (DZV 189. E 29) za 5300 rýnských zlatých. Jan Mladší Odkolek z Újezdce na Horním Valtinově byl při konfiskační komisi dne 1.4.1623 odsouzen všeho jmění - tvrz Horní Valtinov s dvorem poplužním, ves Valtinov se 7 poddanými s mlýnem a příslušenstvím. Jan se odvolal,že se jedná o strýce Jana

Stavebně historický průzkum Velký Valtinov čp. 9, JBM INVEST a.s., 4.10. 2005