Hrady.cz
Pomník čs. legionářům od Josefa Mařatky postaven r. 1932. Zničen po německé okupaci zbytku Československa. Podle pův. dokumentace obnoven 1998. 16 m vysoký žulový obelisk obklopen 7 sochami legionářů a ženskou figurou (symbol města Prahy).
Náměstí Pod Emauzy s pomníkem od západu

Pomník

Graficke pismenko Po asanaci původní zástavby historického Podskalí bylo mezi Vltavou a emauzským klášterem zřízeno podle projektu Bohumila Hypšmana nové náměstí, obklopené jednotně koncipovanými budovami státních úřadů. V hlavní pohledové ose, dané polohou západního průčelí klášterního kostela, byl 28. října 1932 odhalen monumentální památník československých legionářů, pojmenovaný "Praha svým vítězným synům". Autorem sochařské výzdoby pomníku byl Josef Mařatka (21. 5. 1874 – 20. 4. 1937), žák Augusta Rodina a jeden z oficiálních sochařů I. československé republiky. Spodní část 16 m vysokého žulového obelisku obepínají postavy sedmi legionářů (jednoho italského, dvou ruských ...
Ivan Grisa, dle Zdeněk Hojda - Jiří Pokorný: Pomníky a zapomníky, Paseka 1997, 5.9. 2010

pomník, památník