Hrady.cz
Zřícenina hradu. Zal. r. 1300, brzy připadl Janovi Lucemburskému a byl zast. pánům z Lipé. Po r. 1347 páni ze Smojna. R. 1355 dobyt pro loupežnictví (Jan Pancíř ze Smojna) vojsky Karla IV. V l. 1367–1574 v maj. Žampachů z Potštejna. R. 1540 zpustlý.
Zřícenina hradu Žampach
Hrad Žampach se tyčí na šíleném (pardon, dominantním) kopci nad stejnojmennou vesnicí nedaleko Ústí nad Orlicí.
28.5. 2002

historie

Hrad Žampach vznikl zřejmě v souvislosti s kolonizaci území na pravém břehu řeky Tiché Orlice na přelomu 13. a 14. století. Německé jméno Sandbach je odvozeno jako doslovný překlad od jména vsi Písečné, která vznikla zároveň s hradem a tvořila zpočátku jeho podhradí. Ves je poprvé doložena v r. 1364. V českém prostředí se německé jméno hradu záhy změnilo do české podoby Žampach. První nepřímá zpráva o existenci hradu je z r. 1309. K tomuto roku

Pancíř ze Smojna a Žampachu
    Bylo to roku 1355. Karel IV. vraceje se z Říma, kde byl korunován za císaře římského, zastavil se se svou manželkou v městě Pise. Rozpustil své četné vojsko, ponechal si jenom dvanáct set jezdců, kteří se ubytovali v různých končinách města. V Pise se tehdy svářily o moc dva přední městské rody. Jeden z nich domnívaje se, že císař přeje jeho odpůrcům, podnítil obyvatelstvo města ke vzpouře. Volaje: „Na zdar lidu, smrt císaři!“ – obsadil lid

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků., 4.11. 2002

Divoké táboření