Hrady.cz
Mladší renesanční tvrz, poprvé zmíněna r. 1563 už jako pustá, později upravena na barokní sýpku, dnes patrová budova krytá valbovou střechou. Na JZ nároží jsou dnes zbytky renesančních psaníčkových sgrafit.
Tvrz od jihovýchodu
Graficke pismenko Ves Olbramovice s dochovanou budovou mladší renesanční tvrze se nachází asi 13 km jižně od Benešova na silnici č. 3 vedoucí z Prahy na Votice a Tábor, takže lze využít i autobus nebo vlak. Tvrz samotnou najdete snadno přímo uprostřed vsi u hlavní silnice v areálu zemědělského dvora. Jen dejte pozor při parkování či přecházení, provoz je tu opravdu dost rušný.
Filip Matoušek, 3.8. 2005

Historie a popis
    Historické prameny dokládají existenci vsi Olbramovice k roku 1352 a k roku 1385 jsou díky při o podací právo k místnímu kostelu zmiňováni Přech a Odolen z Olbramovic, což svědčí o tehdejším rozdělení statku mezi více majitelů. Zdejší tvrz se totiž výslovně připomíná až v roce 1563, kdy již byla ale pustá. Dále jsou v tomto roce popisovány vedle tvrze dva poplužní dvory, pivovar se sladovnou, mlýn a ves. Zde se ovšem stále jedná o starší

Benešov  (BN)
    Olbramovice