Hrady.cz
Dřevěný kostel Povýšení sv. Kříže z r. 1897 stojí na místě pův. dřevěného kostelíka z r. 1587, který byl pro špatný stav stržen a na jeho místě byl postaven kostel nový. Kostel je v romantickém stylu, interiér pochází převážně z přel. 19. a 20. stol. V kostele je cenný oltář z r. 1588.
katolický kostel v Bystřici nad Olší
© Jan P. Štěpánek 03/2009
Graficke pismenko V Bystřici nad Olší lze najít jeden ze slavných dřevěných kostelů, jejichž množstvím si bývalý okres Frýdek-Místek drží prvenství v republice. Bystřický katolický dřevěný kostelík Povýšení sv. Kříže sice není tak starý jako jeho soused například v Gutech, ale svou architektonickou hodnotu také má. Byl vystavěn v roce 1899 v romantickém slohu na místě staršího kostelíka z konce 16. století, patrně také dřevěného. Krásný interiér kostela pochází převážně z přelomu 19. a 20. století. Renesanční trojkřídlý oltář, který je umístěn na levé straně lodi však tvoří výjimku a je datovaný do roku 1588. Byl sem patrně přenesen z původního renesančního kostelíka.

historie

Současný dřevěný kostel Povýšení sv. Kříže z r. 1897 stojí na místě původního dřevěného kostelíku z r. 1587, který byl pro špatný technický stav stržen a na jeho místě byl postaven kostel nový. Původní kostelík sloužil evangelíkům, kteří o něj přišli r. 1654. R. 1748 byla při opravě střechy nalezena tajná schránka s liturgickými předměty ze stříbra, kterou v kostele ukryli místní evangelíci při předávání kostela katolické církvi. Oprava

Frýdek-Místek  (FM)
    Bystřice