Hrady.cz
Renesanční zámeček byl původně tvrzí, kterou její majitel Humprecht Czernin nechal na konci 16. stol. přestavět. Zámek Chudenice má ve střední Evropě historický primát, neboť byl v majetku Czerninů více než 700 let, aniž by ho prodali, zastavili atp.
© Luděk Pitter 07/2005
Graficke pismenko Zámek Lázeň vznikl přestavbou lázeňské budovy v polovině 19. stol. jihozápadně od Chudenic a vede k němu modře značená turistická cesta. Původně pod dnešní rozhlednou zvanou Bolfánek bývala studánka s léčivým železitosirným pramenem. Nejprve u místa byly pořádány poutě a později zde vznikly lázně. Pramen bohužel zanikl a dnes již nelze ani jednoznačně určit jeho místo.

Vlastní zámek tvoří podlouhlá obdélníková jednopatrová budova, ozdobená rizality a sloupovým portrikem. Dnes v budově sídlí hotel. V zámku pobývali význačné osobnosti české kultury – František Palacký, Josef Dobrovský, který má nedaleko zámku pomník a zejména Jan Kvapil, po němž je nazváno jedno jezírko a je pohřben na místním hřbitově.

Kolem zámku je rozsáhlý park a nedaleko arboretum Americká zahrada.

Časová osa

14. říjen 2009
    Zamek byl odkoupen zpět od plzeňských pivovarů hrabětem Karlem Evženem Czerninem. Zustava v provozu pouze zamecka restaurace. Pan hrabě Czernin nemá v současné době v úmyslu obnovit hotelové služby.

WC, Rodiny s dětmi, Občerstvení, Restaurace, Parkoviště, Suvenýry, Svatby
     Klatovy  ( KT)