Hrady.cz
Hradiště bývalo na pahorku u řeky Kouřimky, který byl osídlen od 5. tisíciletí př.n.l. V 9. a poč. 10. stol. zde bylo opevněné hradiště kmene Zličanů. Archeol. průzkum lokalizoval mj. pohřebiště, náboženský prostor a jedinečnou shromažďovací halu (89 m). Hradiště násilně zaniklo v 1. pol. 10. stol.
Barokní kaplička sv. Víta v akropoli hradiska
V těchto místech stávala v 2. pol. 8. stol. rozměrná halová stavba - sloužila k ubytování hradní posádky a jako shromaždiště
Graficke pismenko Lidé si rozsáhlý pahorek při břehu Kouřimky oblíbili již v 5. tisíciletí př.n.l. Ze tří stran přirozenými srázy chráněné území s vlastním pramenem (Libušino jezírko) a dostatkem zemědělské půdy v okolí skýtalo ideální podmínky pro budování zprvu otevřených zemědělských osad. Původní osídlení z konce mladší doby kamenné vystřídalo již hrazené sídlo kultury řivnáčské, následoval lid se šňůrkovou keramikou, dále lid starolužický, keltové a následně i staroslované. V 9. a v první polovině 10. stol. se Stará Kouřim stává silně opevněným centrem mocného kmene Zličanů. Hradiště o celkové výměře asi 44h chránila z jediného přístupného ...

Odkud vzala Kouřim jméno aneb jak to bylo s Praotcem Lechem
    Bájná historka o Praotci Čechovi, který vylezl na Říp a prohlásil, že „zde je země zaslíbená, mlékem a strdím oplývající“ je všeobecně známá. Málokdo však ví, jak to bylo dál s jeho bratrem Lechem, který je zmiňován jako člen Čechovy družiny. Lech se údajně po několika letech vydal na další cestu na východ. Protože měl se svými blízkými dobré vztahy, slíbil, že se usadí nedaleko, aby si navzájem mohli v případě nouze přispěchat na pomoc.