Hrady.cz
Hrad byl založen dle písemností r. 1362. Zakladateli hradu byli páni erbu poloutrojříčí, kteří ho měli v držení až do husitských válek. Po Leskovcích hrad náležel Routům z Dírné. Jako pustý se uvádí k roku 1539. Dnes zbyla z hradu jen zřícenina.
Graficke pismenko Z hradu se krom hromádek kamení nedochovalo celkem nic. Nedaleko je malý rybníček na koupání, a krajina také není ošklivá. I když na místě toho moc neuvidíte, i tak se vyplatí se do těchto končin vypravit.
28.5. 2002

historie

Hrad byl postaven asi v první polovině 14. století. Poprvé se připomíná r. 1362, kdy se podle něho psal Martin ze Zvěřince. Je znám ještě r. 1394. Po něm jej podědili bratři Bohouš a Mikuláš, uváděni r. 1394. Na počátku hustistského revolučního hnutí, patřil hrad Václavu ze Zvěřince, u něhož se prý podle lidové tradice zdržoval Jan Hus v době svého pobytu na jihočeském venkově. V r. 1415 připojil Václav ze Zvěřince svou pečeť na stížný list do

28.5. 2002

Mistr Jan Hus na Zvěřinci?
    Lidová tradice praví, že na hradě pobýval Mistr Jan Hus v době, kdy musel opustit Prahu. Majitel Zvěřince Václav však také připojil svůj podpis a pečeť na stížný list adresovaný do Kostnice. Podle svědků prý bývalo ve skále na vrchu zřícenin hradu Zvěřinec čas od času pozorováno rozsvícené okno. Skála je však přitom bez jediné stopy po jakémkoli oknu! Podle místních se na kopci se zříceninou i kolem se dějí dodnes často velice podivné věci.
    28.7. 2002
    Vlastní zážitek
    Na Zvěřinci jsme byli s rodinkou v roce 2000. Zajímají nás všechny sebeméně zachovalé hradní stavbičky, a tak jsme samozřejmě nevynechali ani Zvěřinec. To samo o sobě není nic asi tak zajímavého. Na hradě jsme prohlédli celý areál a pak usedli na několik volně ležících kamenů. Dcera, v té době jí byly dva roky, začala svuj "pribeh". Nikdo ji nijak neinspiroval. Doslova si nás posadila a říka: "Řeknu vám, jak pán přijel na koni a pak pán zabil

nepatrné zbytky zdí
     Příbram  (PB)