Škvárovník

Schlackenburg
Umělá zřícenina, budovaná po roce 1805 jako společenské centrum lázeňského souměstí s využitím netradičního materiálu. Chátrání po roce 1945 přešlo v devastaci po roce 1990.
Škvárovník, nebo také Hrádek, je uměle vytvořená zřícenina hradu. Leží na kdysi oblíbeném výletním místě v Teplicích na vrchu Letná. Dnes je v žalostném stavu.
Vladimír Studecký, 20.7. 2005

historie

Prvopočátek vzniku Škvárovníku byl již v době přestavby požárem zničených Teplic. Teplického měšťana a zednického mistra Franze Jerkeho zaujaly zajímavým způsobem zpečené odpady z místních cihelen. V r.1802 začal zkupovat pole a louky na Špitálském vrchu (dnešní Letné) a v r.1805 údajně začal stavět svoji ojedinělou zříceninu ze škváry. První kdo o její existenci zachoval svědectví nebyl nikdo jiný než návštěvník z let 1812-1813, básník Johann

článek in SD magazín - Pavel Koukal, 20.7. 2005

Teplice  (TP)