hrad Zubštejn

Zubří, Kámen
Zřícenina hradu. Pův. jménem Lapis = Kámen, přip. v predik. Atluše a Jimrama z Kamene r. 1344. R. 1358 již jako Zubrštejna maj. markr. Jan Jindřich, dále jeho syn Jošt, poté časté stříd. zást. držitelů. Poškozen za husit. válek. R. 1437 již zpustlý.
celkový pohled na jádro hradu Zubštejna od severozápadu
© Jan P. Štěpánek 09/2011
Nedaleko hradu je bezva plácek, s pomníkem. Na hradě se dá dobře přespat. Je to velmi romantické místečko.
28.5. 2002

turistické

Pokud chcete navštívit zříceninu hradu Zubštejna, zúčastněte se turistických pochodů, Vírských výletů Františka Šťastného, které jsou každoročně pořádány v obci Vír. Patnáctikilometrová turistická trasa vede z Víru přes zříceniny hradů Pyšolce, Zubštejna a Aueršperka zpět do Víru.
    Zdeněk Šudoma,Vír 185, 2.5. 2005

historie

Zříceniny rozlehlého hradu Zubštejna, zvaného původně Kámen, se nacházejí na skalnatém hřebenu po pravém břehu řeky Svratky. Hrad byl vystavěn ve 13. století – připomíná se v r. 1214 – jako strategická ochrana obchodní cesty vedoucí podél řeky Svratky z Brna na Poličku a náležel později Pernštejnům. V r. 1348 se připomíná jako pustý. Byl však znovu obnoven jako zeměpanský majetek, jímž zůstal až do první poloviny 15. století. V té době jej

Divoké táboření
     Žďár nad Sázavou  (ZR)