Hrady.cz
Dřevěný roubený kostel byl postaven r. 1936 pod vedením ing. J. Dostála. Autorem bohaté naivistické řezbářské výzdoby (oltář, křtitelnice) je hrčavský rodák Ondřej Zogata. Ve věži kostela byl původně zavěšen ocelový zvonek z vížky polské školy v Bukovci, ten byl r. 2006 nahrazen novým zvonem.
hrčavský dřevěný kostelík sv. Cyrila a Metoděje
© Jan P. Štěpánek 10/2007
Graficke pismenko Malebný dřevěný kostelík zasvěcený slovanským věrozvědcům Cyrilu a Metodějovi stojí na severním okraji malebné vesničky Hrčava. Jedná se o obdélnou sroubenou stavbu polygonálně ukončenou se šikmou stanovou střechou s malou čelní vížkou. Na štít kostelíka je přistavěna malá předsíňka, stejně jako za presbyteriem. Hrčavský kostelík je jedním z nejmladších dřevěných kostelů v kraji (1936) a na každoroční Cyrilometodějskou pouť se zde 5. 7. sejde mnoho poutníků ze všech tří zemí. Vyřezávaný oltář je dílem místního rodáka O. Zogatý. Právě touto raritou je obec Hrčava v republice známá. Honosí se titulem nejvýchodnější obec republiky. Soupeří o něj sice ...

Historie roubeného kostela sv. Cyrila a Metoděje
    Dřevěný roubený kostel byl postaven r. 1936 pod vedením ing. J. Dostála. Dne 5. 7. 1936 byl slavnostně vysvěcen p. Stanislavem Weissmannem. Kostel je jedním z nejmladších kostelů v kraji. Je filiálním kostelem římskokatolického farního úřadu v Jablunkově. Autorem bohaté naivistické řezbářské výzdoby (oltář, křtitelnice) je Ondřej Zogata, jednoruký, hluchoněmý hrčavský rodák. Ve věži kostela byl původně zavěšen ocelový zvonek z vížky polské

Frýdek-Místek  (FM)