Hrady.cz
Zaniklá tvrz, prvně zmiňovaná ve 14. stol., kdy byla sídlem vladyků z Částkova. Postavena byla snad Vlčkem nebo jeho synem Jaroslavem. Později byla tvrz připojena ke Kunovicím a r. 1497 se zmiňuje jako pustá. Na jiném místě byla postavena tvrz nová (uvádí se v l. 1570–1637), ta zanikla před r. 1667.
Pohled na centrální pahorek od západu
© Roman Řezáč 07/2005
Graficke pismenko Z velké části porušený reliéf tvrziště leží na východním okraji obce Částkov, přímo několik desítek metrů nad kostelem a vedle stojící budovou obecního úřadu, která je bývalou školou. Tvrziště bylo narušené hned několikrát. V první řadě zaoblený centrální pahorek (rozměrů přibližně 30 x 16 m) byl po válce upraven na hřiště, které tak smazalo původní stopy po objektech. Původně zde byly patrné tři výrazné projmutí patrně po zástavbě, která byla s největší pravděpodobností dřevěná. Další pohromou pro tvrziště se stala těžba hlíny. Především na jižní straně, kde nejenže zničila vnější val a příkop, ale navíc i část centrálního pahorku. Příkop a val dnes nejsou ...

historie

První zpráva vážící se snad už k sídlu souvisí s Vlčkem z Částkova a jeho synem Jaroslavem. Majitelé se střídají až do doby, kdy sídlo bylo připojené ke Kunovicím. K zániku došlo krátce před rokem 1497.

Zlínský kraj
     Uherské Hradiště  (UH)