Hrady.cz
Židovské ghetto vzniklo někdy okolo r. 1410. Šlo o klasické ghetto se dvěma synagogami (postav. v l. 1639 a 1669), školou, nemocnicí a hřbitovem. Stojí zde renesanční, barokní i klasicistní domy. Na hřbitově z poč. 17. stol. je cca 3000 náhrobků. R. 2003 bylo ghetto zapsáno na seznam památek UNESCO.
Celkový pohled od jihozápadu
Graficke pismenko Přímo v centru Třebíče podél řeky Jihlavy, mezi bývalým benediktýnským klášterem a křesťanským městem, se rozkládá památka UNESCO zachovalé rozlehlé židovské ghetto s dvěma synagogami a jedním z největších židovských hřbitovů v českých zemích.
Marek Pecka, 16.7. 2005

Židovské ghetto v Třebíči
    Území kde se Židé usídlili, pod mohutnou pevností benediktýnského kláštera a přímo vedle křesťanského města, se stalo místem setkávání dvou odlišných kultur. Kdy do Třebíče Židé poprvé přišli nelze s určitostí říci. První písemná zmínka o usidlování Židů v Třebíči se datuje okolo roku 1410. Židé z tohoto jednoho z největších a nejstarších židovských sídlišť na Moravě postupně získávali velké jmění. Tato skutečnost vyvolávala u ostatních

Třebíč  (TR)
    Třebíč