Hrady.cz
Zřícenina hradu založeného kolem roku 1318 jako sídlo pánů ze Zlenic. K jeho zániku přispěly poděbradské války v letech 1463–1465.
Zlenice
Graficke pismenko Hrad Hláska se nalézá nad řekou Sázavou asi 4 km po červené turistické značce ze zastávky Vlaku Hvězdonice. Pod hradem býval malý kemp, se skvělou venkovní hospůdkou. Dnes (léto 1996) se tato stavení nacházejí v troskách a čekají na nového majitele.
28.5. 2002

turistické

Hrad je zřícenina návštěvná v libovolné době. Hrad byl zbaven vegetace a tak vypadá trochu zvláštně.
    28.5. 2002
    Na hradě probíhá již několik let archeologický průzkum, který postupně odkrývá a objasňuje stavební vývoj hradu. Mimo jiné se podařilo zjistit, že hrad byl opravdu postaven již v počátku 14. století a že tedy zmínka o Zlenicích z roku 1318 hovoří o této stavbě.
    Ivka, 20.11. 2009

historie

Hrad Zlenice byl založen po r. 1300 na skalnatém ostrohu, pod nímž ústí Mnichovický potok do Sázavy. Jméno Zlenice se poprvé připomíná r. 1318, kdy se uvádí Oldřich ze Zlenic ve sporu se Ctiborem z Kozlí; není však jisté, zda se jeho přídomek již vztahoval k zlenickému hradu. Název dostal hrad totiž podle zaniklé osady Zlenice, která ležela na druhém břehu Sázavy, kde se pak v r. 1415 uvádí poplužní dvůr. Podle hradu se psal až v r. 1351 Jan ze

Super výlet i s těmi nejmenšími hradaři v kočárku. Ze Senohrab kolem říčky Mnichovky.
    Lenka Kratochvílová , 19.4. 2017