Hrady.cz
Katolický kostel Božského srdce Páně byl vystavěn v letech 1907-1909. Jedná se o novogotickou trojlodní baziliku s hranolovou věží v průčelí.
Graficke pismenko Kostel se nachází v teplické čtvrti Trnovany na křižovatce ulic Masarykova a U Červeného kostela. Jak už název napovídá i přes oficiální název "Božského srdce Páně", Tepličané nazývají tuto sakrální stavbu Červený kostel. Jako materiál pro režné zdivo byly totiž použity červené cihly, tvarovky a obkládačky. Je nejmladším z teplických kostelů.
Vladimír Studecký, 11.7. 2005

historie

Postavením katolického kostela v letech 1907-1909 došlo ke splnění jedné z posledních podmínek k povýšení obce Trnovany na město. K tomu došlo r.1910. V letech 1942-45 byly Trnovany přechodně připojeny k Teplicím a od r.1947 jsou pak trvale jejich součástí. Pro kostel byla zvolena forma neogotické trojlodní basiliky s loděmi zaklenutými křížovou klenbou,polygonálním závěrem,malou polygonální kaplí v jihovýchodním nároží a ve vstupním průčelí s

Článek in Teplické inzeráty-P.Kovář,Vladimír Studecký-vlastní archiv, 11.7. 2005
    Kostel Božského srdce Páně - Teplice-Trnovany
    Katolický kostel Nejsvětějšího srdce Ježíšova, postaven v Trnovanech v letech 1908-9 jako pseudogotická trojlodní basilika s transeptem a představenou hranolovou věží. Nazýván červeným kostelem podle barvy fasády z jasně červených cihel. Stavbou kostela vrcholilo období, ve kterém se Trnovany v průběhu 40 let rozrostly na 100 násobnou velikost. V r. 1869 zde žilo pouhých 1484 obyvatel. Rozmach keramického průmyslu, zakládání a usídlení četných

tereza.s@centrum.cz, 10.1. 2006

Teplice  (TP)