hrad Zbořený Kostelec

Kostelec nad Sázavou
Zřícenina hradu poprvé zmiňovaného v r. 1341. V r. 1450 byl dobyt Zdeňkem Konopišťským ze Šternberka. Ten dal hrad obnovit jako vojenský opěrný bod pro velké množství vojáků.
Celkový pohled přes řeku
Graficke pismenko Hrad se nazývá též Kostelec nebo Kostelec na Sázavou a je možné jej nalézt na ostrožně nad pravým břehem Sázavy, kousek od vodáckého kempu nedaleko Týnce nad Sázavou, kde se nalézá hrad, který také stojí za návštěvu.
28.5. 2002

historie

Hrad, snad královského založení, získal v roce 1342 do zástavy Oldřich Medek z Valdeka. V roce 1450 byl jako sídlo loupežného Kuneše Rozkoše z Dubé obležen a dobyt Zdeňkem Konopišťským ze Šternberka. Ten nechal posléze pobořený hrad výrazně obnovit. Jako součást Zdeňkova majetku byl hrad obležen a dobyt vojsky krále Jiřího v roce 1467. Od té doby je zříceninou. Dispozice prvé fáze hradu byla dvojdílná. Předhradí, přístupné přes vyzděný příkop

28.5. 2002
    Hrad Kostelec (původně Kostelec nad Sázavou) stával na tupém ostrohu, spadajícím na jihovýchodě příkrými skalními útesy k řece Sázavě a na jihozápadě do hlubokého údolí Kamenického potoka, jenž ústí pod hradem do Sázavy. Zbývající severní strana ostrohu byla oddělena od vrcholu Hradečnice hlubokým příkopem a valem. Hrad byl postaven asi na počátku 14. století; první zpráva o něm pochází z r. 1341, kdy se připomíná Oldřich z Kostelce, příslušník

Divoké táboření, Parkoviště
     Benešov  (BN)