Hrady.cz
Zřícenina hradu. Zal. před r. 1390, kdy dobyt král. vojskem jako maj. odboj. šlechtice Markvarta z Vartemberka. Připadl koruně a do r. 1392 není zmiň. V obd. husit. válek maj. Ota z Bergova. Rozbořen jako sídlo lapků r. 1442 či 1447. Poté neobnoven.
Okno v paláci.
2003 ©Martin Zdrůbek
Graficke pismenko Hrad Zbirohy určitě stojí za náštěvu. V posledních letech bylo okolí velmi citlivě upraveno – doplněny hatě, dřevěné zábradlí a pod. Při prohlídce hradu nezapomeňte prolézt i přilehlé okolí. Nejvíce viditelné zbytky horního hradu jsou samozřejmě nejpřitažlivější, ale okolí jistě stojí také za to. Jinak pozor na oblíbené trempování – zde se kontroluje snad vše. Něco projde (širák), ale oheň je problém.
Netopýrek, 29.3. 2003

turistické

Pokud na hrad pojedete autem, tak až pod hrad je zákaz vjezdu. Auto tedy nechte u zastávky v obci Michovka – místa je tam dost a dost a dejte se maličko zpět, na polní cestu, která vede hned za zastávkou. Cesta vás povede kolem malého fotbalového hřiště až do lesa. Lesem pořád pokračujete po této cestě (500 m) až k malému jezírku, kde již narazíte na modrou a zelenou značenou turistickou cestu. Ta vás dovede až na hrad. No a po prohlídce můžete

Oldřich Vítek, 19.8. 2006

historie

Přsné datum založení hradu Zbirohu není v písemných pramench doloženo, přibližně se dá určit doba 14. století, kdy na turnovsku vládli potomci Havla z Lemberka. Doložitelně se v písemných pramenech Zbiroh objevuje za krále Václava IV., kdy jej spolu s Hrubým Rohozcem držel přední český velmož Markvart z Vartemberka a na Kosti. Markvartovy spory s lužickými městy Zhořelcem, Žitavou a Lobau nebyly vyřešeny k jeho spokojenosti, a tak začal

16.7. 2002
    Hrad Zbiroh stával vysoko nad Jizerou u vsi Rakous, kde řeka vytváří veliký zákrut. Dochovaly se z něho zbytky zdiva a sklepení vytesaná do skály. Stavitelé hradu zvolili místo velmi výhodné, protože strmý terén ztěžoval přístup na skalní ostroh a umožňoval účinnou obranu. Nevýhodou však byl poměrně těsný prostor, který ovlivnil celkovou dispozici hradu. Jeho půdorys je protáhlý, úzký. Mezi baštou na severozápadní straně a velkou čtverhrannou

Černý rytíř
    Po husitských válkách se na hradě usadili lapkové. V čele loupežníků byl nějaký šlechtic, který všechny převyšoval jak silou a chytrostí, tak i krutostí. Říkali mu pro tmavé brnění Černý rytíř. Jednou však došlo i na něj. Páni v okolí svolali krajskou hotovost a Zbirohy obklíčili a dobili. Lapky pochytali a pověsili. Černý rytíř se pokusil jako poslední slanit z hradeb a zmizet ve skalách. Byl však přesilou chycen a jako šlechtic sťat. Jeho duše

Ivo Rozehnal - podle Za strašidly na hrady a zámky 2/Ikar 2007, 31.3. 2009

Liberecký kraj