Kolonáda - Reistna

Valtice, Lednicko - Valtický areál
Vyhlídkový objekt v podobě antické kolonády s korintskými sloupy a sochami nad Valticemi vystavěný z popudu Jana Josefa I. z Liechtenštejna na památku jeho otce a bratří v letech 1810 - 19 dle projektu stavitelů J. Hardtmuha a J. Kornhäusela.
Pohled od jihovýchodu
© Luděk Pitter 07/2005
Graficke pismenko Tato vyhlídková stavba z počátku 19. stol. tvoří dominantu nad Valticemi a byla postavena jako vzpomínka Jana Josefa I. z Lichtenštejna na otce knížete Františka Josefa I. a na bratry Aloise I. Josefa a Filipa Josefa. S tím také souvisí nápisy na Kolonádě. Uprostřed severní strany Kolonády je nápis „Der Sohn dem Vater, der Bruder den Brűdern“, v překladu „Syn otci, bratr bratrům“ a uprostřed jižní strany Kolonády je nápis „Den Manen der unvergesslichen der einzige űberlebeude Sohn, v překladu „Nezapomenutelným předkům jediný zůstávající syn“ Kolonáda je nazývána též Reistna (Rajsna) podle jména kopce, na kterém stojí. Z přístupného ochozu ...

historie

Kolonáda byla postavena v letech 1810 – 1817 valtickým stavitelem Josefem Poppelackem podle plánů Josefa Hardmutha. Přípravy stavby byly zahájeny již v době kdy „hlavou rodu“ byl Alois I. Vlastní stavba však začala až za Jana Josefa I. Stavba však nepokračovala podle plánu a dokonce v roce 1812 byla zastavena. O rok později byla stavba obnovena a dokončena v roce 1817 stavitelem Poppelackem, již však za vedení architekta Josef Kornhäusela, který