Hrady.cz
Bazilika byla založena pův. jako kostel s klášterem r. 1250 Havlem z Markvartic a jeho ženou Zdislavou. V husitském období byly stavby silně poničeny. V l. 1699-1729 byla postavena bazilika (arch. J. L. Hildebrandt). R. 1731 zde byly uloženy ostatky sv. Zdislavy. R. 1996 povýšena na basiliku minor.
Graficke pismenko Barokní chrám sv. Vavřince a sv. Zdislavy, povýšený v roce 1996 na baziliku minor se nachází na nám. Míru, prakticky v centru města. Patří k ukázkám barokního stavitelství střední Evropy. Pod kostelem jsou tři podlaží katakomb, sahající až 39 m pod úroveň kostela a naopak kopule kostela se vypíná do výše 34 m. Při severní straně přilehá ke kostelu konvent.
Průčelí kostela je trojdílné s třemi portály a dvěma bočními hranolovými věžemi. Průčelí zdobí sochy bl. Zdislavy a sv. Vavřince a další. Vnitřní prostor pod kopulí je osmiboký.

historie

Kostel byl založen již ve 13. stol. spolu s dominikánským klášterem. V té době měl gotickou podobu, ale o jeho vzhledu nejsou prakticky žádné znalosti. Za husitských válek byl klášter i kostel značně poškozen. Již od počátku 16. stol. jsou zaznamenány snahy o obnovení kláštera. S novou výstavbou kostela však bylo započato až koncem 17. stol a stavba probíhala v letech 1699 – 1722 podle projektu Jana Lukáše Hildebrandta. Při stavbě chrámu obvod

Kolektiv autorů, Umělecké památky Čech 1, Academia Praha 1977, 7.8. 2005
    Basilica Minor
    "Bazilika minor" je čestný titul kostela, který je pod přímou patronací papeže. Papež uděluje tento titul pouze významnějším kostelům, většinou jde o vyhlášená poutní místa, často taková kde je pohřben nějaký světec nebo jsou v nich chovány relikvie. Může jít i o historické kostely, výjimečné svou architekturou nebo výzdobou nebo kostely stojící při klášterech, jejichž obyvatelé plnili úkol šíření víry a vzdělanosti.

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)