Hrady.cz
Zříceniny hradu vystavěného z pověření Jana Lucemburského před r. 1319. Často střídal majitele. Kolem r. 1547 přestavěn. Za třicetileté války jej dobyli Sasové a kolem r. 1650 byl již zříceninou. Hlavní obrannou i obytnou stavbou byla pětiboká věž.
Hrad od severovýchodu
Hrad se nachází 12 km od Ústí nad Labem nad stejnojmennou vsí. Na mapě hledej modrou turistickou stezku.
28.5. 2002

turistické

Hrad Kamýk je neudržovaná zřícenina návštěvná po celý rok. Na hrad je nebezpečné lézt, i když výhled do kraje je nádherný.
    28.5. 2002

historie

První historická zpráva o hradu se nachází v listině krále Jana Lucemburského z 10. 1. 1319. Král dává Jindřichovi z Kamýka hrad Kamýk do manského držení jako náhradu za vynaložené prostředky na jeho stavbu a přidává ves Žalhostice. Kamýk je v listině označen termínem "munitio" – tvrz, který hovoří o stavbě menších rozměrů. Z formulace latinského textu: "pro eo, quod mihii munitionem Kamnik dictam, quam construxi et in ipso regno Bohemiae de

28.5. 2002
    Hrad Kamýk byl postaven na západních svazích Českého středohoří na pravém břehu Labe, kde vyniká ze zvlněné krajiny kuželovitá čedičová skála, která zakončuje menší ostroh. Jméno hradu odpovídá jeho poloze, protože slovo kamýk znamená skála – kámen. Přístup k hradu je jižním svahem, kde bývala patrně nějaká brána nebo dokonce dvě, jak předpokládá plán pořízený v r. 1905 R. Šimečkem. Cesta se točila a ze západní strany se vstupovalo branou do

Růže z Kamýku
    Kamýcký pán uspořádal velikou hostinu, k níž pozval všechny své přátele a známé. Narodila se mu dcera, po níž oba manželé tak dávno toužili. Holčička boubelatá, černooká, jako z obrázku. Rytířova radost byla však brzy zkalena, neboť jeho drahá choť pojednou onemocněla a zemřela. Rytíř se uzavřel na svém hradě, zanechal zábav, zasmušil líce. Duši mu naplnily lítost a stesk. Všechnu svou péči, všechnu svou lásku věnoval malé, osiřelé dcerušce.

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků, 2.9. 2002

Litoměřice  (LT)