Hrady.cz
Barokní dvůr dal postavit v l. 1730–1734 cisterciácký klášter v Plasích dle arch. návrhu J. B. Santiniho. V l. 1927 a 1932 poškozen požárem, poté opraven. Po r. 1945 v majetku státu chátral. Po r. 1989 byla započata rekonstrukce, ale byla přerušena. Nový majitel v opravě nepokračuje a objekt chátrá.
Pohled od jihu
© Ivan Grisa 02/1998
Graficke pismenko Barokní dvůr Hubenov z 1. poloviny 18. stol, v některých mapách nesoucí grafickou značku pro zámek se nachází těsně při silnici I/27, jen asi 3 km od středu Kralovic ve směru na Žatec. Stavba je dodnes ukázkou funkční architektury té doby.
Dvůr má tvar mírně zkoseného čtverce. Proti sobě v rozích stojí dvě patrové budovy. Vstupní, šestiboká budova s průjezdem je obytná a nad průjezdem nese znaky plaských opatů. Budova stejného charakteru v protějším nároží sloužila jako sýpka. Po obvodu dvora jsou nízké hospodářské budovy. Dnes je zde hřebčín a dvůr je v majetku soukromé osoby.

historie

Barokní dvůr Hubenov byl postaven v l. 1730–1734 podle plánů proslulého architekta Jana Blažeje Santiniho na obj. kláštera cisterciáků v Plasích, konkrétně opata Eugena Tyttla. Cisterciáci nebyli příznivci centrálního řízení, a na svých pozemcích zřizovali samostatné hospodářské dvory. Stavba je ukázkou funkční architektury dané doby. V 16. a na poč. 17. stol. byl součástí Kacéřovského panství. V l. 1927 a 1932 byl poškozen požárem, ale byl

Plzeň-sever  (PS)
    Kralovice