Hrady.cz
V r. 1251 dvorec cisterciáckého kláštera Altzelle v Míšni a započto s pěstováním vína a hloubením sklepů. V r. 1543 doložena tvrz a v 17. stol. za Jana Hartvíka z Nostic, postavena střední část zámku. Koncem 18. stol. přistavěna jednopatrová křídla.
Hlavní průčelí
Nejstarší část zámku
© Luděk Pitter 09/2004
Graficke pismenko Zámek se nachází ve střední části obce. Jeho dnešní pozdně barokní podoba je z poslední přestavby z konce 18. stol.
Zámek má půdorys kříže. Jeho střední, nejstarší část, je orientovaná ve směru východ-západ, je dvoupatrová se sedlovou střechou a vpředu přesahuje hloubku postranních křídel. Nad vstupním portálem, k němuž vede malé schodiště, je znak Nosticů. Průčelí je ukončeno tympanonem. Postranní, souměrná křídla, která přisedají ke střední části, jsou jednopatrová s mansardovou střechou.
Ze vstupní haly zámku lze projít do soustavy vinných sklepů, které jsou vytesány ve skále již od 13. stol.

historie

Žernoseky jsou poprvé doloženy v zakládací listině kapituly litoměřické v letech 1056 – 1058. V roce 1251 získal část Žernosek cisterciácký klášter Altzelle v Míšni. Mniši zde založili dvorec a věnovali se pěstování vína a již ve druhé polovině 13. stol. byly pod dvorcem ve skále vyhloubeny rozsáhlé vinné sklepy. S největší pravděpodobností v místech cisterciáckého dvorce je poprvé v roce 1543 doložena tvrz. V té době byl majitelem Vilém

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 24.8. 2005

tvrz přestavěná na zámek