Hrady.cz
Skalní hrad, patrně největší a nejkomplikovanější, založený na poč. 15. stol., opuštěný v 16. stol. Hradní areál upraven v 19. stol. na romantický Pantheon. Na předhradí letohrádek z r. 1826 v podobě kaple.
skalní hrad od jihozápadu
© Jan P. Štěpánek 04/2013
Graficke pismenko Pojedete-li vláčkem do Malé Skály, určitě se jdete podívat na skalní hrad Pantheon - Vranov. Z vyhlídky Malé Skály jsou vidět čertovy kameny. Nedaleko je hrad Frýdštejn.
28.5. 2002

turistické

Individuální prohlídky bez průvodce, s průvodcovským textem a klíčem od hradní branky. Po předchozí dohodě je pro skupiny možné zajistit za příplatek prohlídku s průvodcem (možnost výkladu v cizím jazyce). K dispozici jsou standartně cizojazyčné texty (AJ, NJ, atp.). V prvním patře letohrádku je od r. 2007 galerie, výstavy jsou průběžně obměňovány. V přízemí letohrádku je možnost zakoupit upomínkové předměty a občerstvení. Jízdní kola je

historie

Strážní hrad Vranov, rozkládající se na úzkém a strmém pískovcovém útesu nad pravým břehem Jizery, byl založen Heníkem z Valdštejna okolo roku 1425, ale už na začátku 16. století se uvádí jako pustý. Včetně předhradí zaujímá délku téměř 400 m a v současné době je považován za nejdelší a nejkomplikovanější skalní hrad v České republice. Největších změn doznal v první polovině 19. století, kdy panství koupil textilní podnikatel František Zachariáš

web, 8.8. 2002
    Vranov - Pantheon
    Parkán Na počátku 19. století žádná obec Malá Skála neexistovala. M.S. to bylo panství, pivovar, velkostatek, zámek na cestě k Sněhovu. Teprve koncem 50. let minulého století (1857–58) se objevuje název Malá Skála ve vsi Vranové jako jméno železniční zastávky na trati Pardubice-Liberec. Hrad Vranov postavili kolem roku 1425 jako ostrožný hrad podélného typu na strategicky, 400 metrů dlouhém a jen 25 metrů širokém skalním hřebenu. " Dřevěné

průvodcovské texty, 18.7. 2004

Sutka
    Kdykoliv zavítal čert k nám na zem, nebylo to nikdy bez zlých úmyslů. Jak jen mohl, škodil lidem, a když si zoufali a v bolu svém se odvrátili od Boha, byl tu jako na zavolanou a záludně nabízel pomocnou ruku. Jednou zabloudil pan „rohatý“ na Maloskalsko a vystoupil na temeno vranovského bradla. Rozhlédl se odtud po krajině a přemýšlel, jakou by tu měl provésti čertovinu. Napadlo ho, aby přinesl na hřbetě veliký balvan a zatarasil jím řeku

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků, 4.11. 2002
    Lékař čaroděj
    V Šumburku na Maloskalsku žila sklářská rodina Kittlů, která vynikala nejen dovedností ve výrobě skla, nýbrž vyznala se i v lékařství a ranhojičství. Nejvíce proslul doktor Josef Kittl, pokládaný za divotvůrce. V příbytku doktora Kittla se nacházely věci, které naháněly prostým lidem hrůzu. Byly tam kostry, lebky a hnáty, stály tam skříně plné podivných přístrojů, preparátů a knih, vázaných ve vepřové kůži. Bylť doktor Kittl člověk velmi učený

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků., 4.11. 2002

Rodiny s dětmi, Občerstvení, Suvenýry, Rezervace, Úschovna kol, Svatby