zámek Hraniční zámek

Lednicko-valtický areál
Zámek byl postaven v l. 1816–1827 podle plánů zednického mistra Karla Schlepa. Středem zámku procházela hranice mezi markrabstvím moravským a arcivévodstvím dolnorakouským, jak o tom svědčí nápis na průčelí.
zámek od rybníku
Graficke pismenko Na východním okraji Hlohoveckého rybníka severně od stejnojmenné obce v Lednicko-Valtickém areálu můžete nalézt zámek, který byl po nákladné rekonstrukci otevřen jako hotelová restaurace pro náročnější klientelu.
21.6. 2005

historie

V 1. 1816 – 1827 byl půl kilometru severozápadně od Hlohoveckého rybníka na tehdejších hranicích mezi Moravou a Dolními Rakousy postaven tzv. Hraniční zámek s krásným výhledem na rybníky směrem na východ. Plány vypracoval zednický mistr Karel Schlepa. Kámen pro budovu byl lámán i v archlebovském lomu. Na stavbě pracovali mikulovský kamenický mistr Schebesta, lednický zámečník Petr Schmidl, valtický zámečník mistr Jan Speitel, pozlačovač Antonín

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 23.6. 2005

Břeclav  (BV)