Hrady.cz
Hrad z 2. poloviny 13. století, r. 1447 odkoupen a zbořen Slezany. Znovuzrozen v r. 1972 při archeologickém výzkumu, během kterého získal označení České Pompeje. V současnosti je hrad spravován Sdružením pro Vízmburk a je přístupný veřejnosti.
Čas od času na hradě prováděla neoficiální průvodkyně v dobovém kostýmu. Popravdě – byla to docela rarita. Docela by mne zajímalo, jestli tam je ještě dnes. Já ji tam zastihl v sobotu odpoledne v červenci 2001.
Netopyrek 2000, 7.6. 2003

turistické

Hrad Vízmburk je od roku 2014 v období květen - září přístupný veřejnosti. V závěru měsíce dubna 2015 bude v havlovické základní škole otevřena stálá expozice o hradu Vízmburk. Květen, červen, září - otevřeno o víkendu červenec, srpen - otevřeno denně Hrad provozuje: Sdružení pro Vízmburk, o.s.
    Jan Košťál, 27.7. 2009

historie

Hrad Vízmburk stával uprostřed lesů na nepřístupném ostrohu nad ohbím řeky Úpy. Až do archeologického výzkumu, započatého r. 1972, byl hrad skryt pod příkrovem suti a o jeho poloze svědčil jen hradní pahorek se skromnými zbytky věže, příkopy a valy. Archeologický výzkum přinesl mnoho zajímavých poznatků. Hrad se totiž až do svého zániku zachoval až do výše prvního patra v takové podobě, v jaké v polovině 13. století vznikl. Vnitřní hrad má

Vízmburk – zřícenina středověkého hradu na zalesněném ostrohu nad Úpou
    Hrad byl založen před r. 1279 a patřil ke starším opevněným sídlům v Čechách. Je řazen mezi hrady králových oblíbenců, kteří mohli využít svého postavení a zajistit si špičkovou stavební huť, pracující na panovníkových stavbách. Jejich hrady představují miniatury hradů královských. V r. 1447 hrad zakoupila slezská knížata a města, pro něž hrad představoval stálé nebezpečí, zbořila ho a spálila. Trosky velké věže překryly ostatní budovy, které se

Tomáš Durdík: České hrady. Albatros, Praha, 1984., 11.7. 2003

WC, Rodiny s dětmi, Program pro školy, Občerstvení, Suvenýry, Samostatné prohlídky