Hrady.cz
Novorenesanční kostel postaven v l. 1883-1888 (architekt Gustav Meretta). Vnitřní výzdoba dílem mnoha slavných umělců (Max von Ferstel atp.). V l. 1981-83 byla provedena celková rekonstrukce chrámu, opět v l. 2014-15. Od r. 1996 je katedrálním kostelem nově zřízeného ostravsko-opavského biskupství.
Katedrála Božského Spasitele
© Jan P. Štěpánek 03/2006
Graficke pismenko Kostel byl postaven v letech 1883-88 jako čistě novorenesanční stavba podle plánů architekta Gustava Meretty. Stavbu samou řídil architekt Hladiš přímo z Ostravy a vnitřní výzdobu navrhl arch. Max z Ferstelu. Chrám byl posvěcen 16. 7. 1897 samotným olomouckým arcibiskupem Dr. Theodorem Kohnem. Katedrála se nachází na náměstí Msgre. Šrámka, pár kroků severozápadně od centrálního Masarykova náměstí. Délka chrámu je monumentálních 68 m, šířka 28 m. Hlavní loď má šířku 14 m a výšku 22 m, boční lodě mají šířku 7 m a výšku 10 m. Kostelu dominují dvě symetrické čelní věže vysoké 67 m. Chrám je schopen pojmout na 4 000 lidí a řadí se hned po Velehradu mezi ...
Jan P. Štěpánek, info u katedrály, 13.6. 2005

Ostrava-město  (OV)