Hrady.cz
Zaniklá tvrz byla prvně zmíněna r. 1262 jako majetek Artleba z Černína. R. 1353 zmiň. jako „hrad“, což vypovídá o její velikosti a významu. R. 1378 v majetku Bohuše z Vanče, r. 1466 Veroniky z Boskovic. R. 1482 tvrz získal Hynek z Kukvic a připojil ji k Rosicím. Tím ztratila význam a časem zanikla.
Nejvýraznější zbytky příkopu na západní straně. Vlevo pravděpodobné pozůstatky vnějšího valu.
© Roman Řezáč 05/2005
Graficke pismenko Dnes už velmi málo zřetelné pozůstatky tvrziště jsou z části zastavěné obytným domem s hospodářskými budovami a z části slouží jako zahrada. Ten kdo netuší, že přes silnic naproti kostela, západně od hasičské zbrojnice přibližně uprostřed obce stávala tvrz, projde místem úplně bez povšimnutí. Nejen proto, že jediným viditelným zbytkem po tvrzi jsou již jen téměř zarovnané příkopy na jihu a západě ležící v soukromé zahradě, ale také proto, že tvrz stála v ne příliš výrazné poloze, téměř v rovině skloněné směrem k východu a mírný svah ji chránil výrazněji snad pouze na severovýchodní straně. Utváření tvrze je i přes minimální zachovalost ...

historie

Za první zmínku o sídle se považuje rok 1262 v souvislosti s Artlebem z Černína. V roce 1353 se sídlo označuje dokonce jako hrad, což značí jeho velikost a význam. Roku 1378 koupil Popovice Bohuš z Vanče. V roce 1466 získala tvrz Veronika z Boskovic. Po připojení k Rosicím v roce 1482 ztratila pravděpodobně svůj účel a tím došlo k jejímu opuštění a zániku.

Brno-venkov  (BO)
    Vysoké Popovice