Den boje za svobodu a demokracii
Tvrz je prvně zmiňována r. 1533. R. 1585 byla v majetku Adama z Předenic, poč. 17. stol. přestavěna na renesanční zámek. Od r. 1686 v majetku Kolovratů, v pol. 18. stol. byla opravena Prokopem Kolovratem-Krakovským v barokním stylu. Po r. 1757 opuštěna. V 2. pol. 19. stol. zde byl zřízen pivovar.
Hlavní průčelí
© Luděk Pitter 06/2005
Graficke pismenko V centru Dešenic, na jih od kostela, přímo při rozcestníku žluté turistické značky, stojí tvrz ze 14. stol. Původně gotická tvrz byla později renesančně přestavěna. Jádro původní tvrze tvoří střední část komplexu. Později byly přistaveny další budovy. Starší a mladší část odděluje malý (přední) dvorek. Část s třípatrovou věží, obrácená na malou náves patří k mladší stavební části z přestavby na přelomu 16. a 17. stol. a je označována někdy jako zámek.

historie

Ves Dešenice se poprvé připomíná r. 1272, kdy byl jejím držitelem jakýsi Rydkéř. V r. 1379 držel poměrně rozsáhlý dešenický statek Racek z Dešenic, jehož potomci ho vlastnili až do r. 1533, kdy se jeho majitelem stal Trystram z Předenic, který statek ještě rozříšil. Tehdy se také v Dešenicích popvé připomíná tvrz, která je však nepochybně starší. R. 1585 se stal majitelem Dešenic s tvrzí Adam z Předenic. Předeničtí přestavěli starou vodní tvrz

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Západní Čechy, Svoboda, Praha 1985, 22.6. 2005

Klatovy  ( KT)
    Dešenice