Hrady.cz
Přírodní památka vyhlášená 11.1. 1967. Jednotlivé i na sebe navazující skály vystupují v délce asi 230 m do výše maximálně 15 m. Jedná se o skupinu vodní a větrnou erozí vypreparovaných buližníkových skal do bizarních skupin.
© Luděk Pitter 06/2005
Graficke pismenko K Tupadelským skalám vás zavede zelená turistická značka z obce Tupadly. Jedná se přírodní památku vyhlášenou 11.1. 1967. Jednotlivé i na sebe navazující skály vystupují v délce asi 230 m do výše maximálně 15 m.
Jedná se o skupinu vodní a větrnou erozí vypreparovaných buližníkových skal do bizarních skupin. Buližník je velmi tvrdý a odolává na rozdíl od okolních hornin erozím. Tyto nápadné, oproti okolí vystupující skalní partie jsou zpravidla nazývány kamýky.

Buližník je prubířským kamenem
Ryzost zlata nelze poznat jen pouhým okem. Proto někteří zlatníci užívají dodnes jednoduchou a rychlou zkouškou na kameni. Ke zkoušce na kameni je potřeba zkušební kyselina a zkušební (prubířský) kámen - buližník.

Vznik buližníku
    Ve starohorním (proterozoickém) moři, před více než 600 miliony let, se z jemného bahna usazovaly jílovité břidlice a prachovce. V místech s velkou koncentrací křemíku, pocházejících nejspíše z podmořských sopečných pramenů, vznikala velmi tvrdá a odolná chemická usazenina, buližník (silicit). Skládá se téměř výhradně z jemných zrnek křemene zbarvených tmavým grafitickým pigmentem. Často bývá protínána žilkami bílého křemene.

Klatovy  ( KT)
    Tupadly