Hrady.cz
Vznik tvrze je kladen do 14. stol. snad za Stojmíra z Trubce. Při prodeji statku r. 1548 je tvrz připomínána již jako pustá. Dodnes zachováno tvrziště 37 x 36 m chráněné ze třech stran zachovalým valem s příkopem a ojedinělé zbytky hradební zdi.
Příkop a jádro tvrziště
© Luděk Pitter 06/2005
Graficke pismenko Na levém břehu Tupadelského potoka, na návrší nad vsí, se nachází staré tvrziště ze druhé poloviny 14. století. Místní tomuto místu říkají parket, protože plocha jádra tvrziště před lety sloužila jako výletní místo.
K tvrzišti se dostanete poměrně snadno. Asi uprostřed vsi přejdete přes most na druhý břeh potoka, půjdete dál po cestě a první polní cestou, která odbočuje doleva do prudkého stoupání dojdete k tvrzišti. Prostor na ploše 37 x 36 m je ze třech stran chráněn dodnes zachovalým valem s příkopem. Při jihovýchodním nároží jsou zachovány zbytky hradební zdi.
5.6. 2005

historie

První zmínka o vsi je z roku 1331, kdy patřila k Bezděkovu. Krátce na to se stala majetkem Stojmíra z Trubce a jeho syn ji vlastnil až do konce 14. stol. Někdy v této době je předpokládán vznik tvrze. Když byl statek roku 1548 prodáván, je tvrz připomínána již jako pustá.
    Úlovec J., Hrady zámky a tvrze Klatovska, Libri, 2004, 5.6. 2005

nepatrné zbytky zdí