Hrady.cz
Tvrz vybudována majiteli Kokšína v 15. stol. jako pohodlnější sídlo. Písemně potvrzena až r. 1510. Po roce 1800 přestavěna na pivovar a koncem 19. stol. na rodinné domky. Po roce 1918 při úpravách po požáru některé části zbořeny.
© Luděk Pitter 07/2005
Graficke pismenko Dnes při východním okraji obce Svrčovec stojí skupina domků, které vznikly rozparcelováním původní tvrze. Původní tvrz byla postavena okolo kruhového nádvoří a dochovala se v rozsahu popisných čísel 13, 36, 66, 68, 69, 70. Zadní stěny dnešních domků dodnes zachovávají kruhový charakter bývalé tvrze.

historie

Majitelé hradu na Komošíně někdy ve druhé polovině 15. stol. opustili hrad a vybudovali si u vsi Svrčovec pohodlnější sídlo. Poprvé je tato tvrz však připomínána až okolo roku 1510, kdy Svrčovec koupil Jan Jeníšek z Újezda. Po roce 1800 byl v tvrzi zřízen pivovar a ve 30. letech 19. stol. v ní byla ruční přádelna vlny. Na konci 19. stol. byla tvrz rozdělena na sedm parcel pro domky. Stavení na jedné z parcel bylo zbořeno a proto dnes komplex

Klatovy  ( KT)
    Dolany