hrad Rotemberk

Neznášov, Rotmberk
Zaniklý hrad., zal. v 2. pol. 13. stol., patrně jako nástupce znič. hradu Vražba. R. 1370 prvním zn. majitelem Ješek z Neznášova. Jeho potomci připom. do r. 1457. R. 1494 hrad držel Bavor z Hustířan. Za jeho potomků opuštěn; r. 1542 pustý.
Rotemberk - valy
2003 ©Puffin
Graficke pismenko Hrad jsme navštívili v létě 2003. Provedli jsme zaměření a zakreslení hradu.
I přes to, že je hrad velmi zarostlý nálety, objevili jsme stopy po hledačích pokladů. Místo bylo řádně zdokumentováno. Na místě nalezené artefakty (keramika) byly posbírány, řádně popsány a nafoceny. Předali jsme je pracovníkovi muzea v Semilech, který spolupracuje se Sdružením pro záchranu hradu Kumburku.
Myslím, že obec by měla na památku více dohlížet.
Markéta Maierová, Tomáš Šimůnek (SPZHK), 29.10. 2003

Neznášov – Rotemberk
    Neznášov se poprvé připomíná v r. 1370, kdy náležel Ješkovi z Neznášova, jenž je doložen jako patron kostela v Semonicích. V l. 1389–1393 se připomíná Majnuš z Neznášova, který byl příbuzný se zemany z Hustířan. Majnušovými potomky byli Bavor z Neznášova, připomínaný v l. 1404–1416, Petr z Neznášova, učastník sněmu východočeské šlechty v Čáslavi v r. 1440, a Čeněk z Neznášova, jehož ovdovělá manželka Anna se uvádí jako majitelka Neznášova v r.

Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku – Východní Čechy, Svoboda, Praha 1989, 1.12. 2003

Hradec Králové  (HK)