Hrady.cz
Památník s bohyní Niké postavený podle návrhu P. Nobileho v roce 1837 na počest hrdinného boje ruských vojsk proti napoleonskému sboru generála WanDamma dne 29. - 30. 8. 1813 v bitvě u Chlumce a Přestanova.
Graficke pismenko Ruský památník se nachází nedaleko Přestanova u silnice Teplice - Ústí nad Labem. Připomíná tuhé boje, které zde svedly r.1813 spojenecké armády Ruska, Pruska a Rakouska proti francouzské Napoleonově armádě.
Tvoří ho litinový podstavec se sochou bohyně vítězství Niké, vyrývající do štítu datum bitvy u Chlumce a Přestanova.
Vladimír Studecký, 12.9. 2005

historie

Základní kámen byl položen 29.8.1835. Při této příležitosti se zde sešli rakouský císař Ferdinand V., pruský král Bedřich Vilém III. a ruský car Alexandr I. Pomník byl odhalen 29.8.1837. Jeho podobu navrhl architek Pietr Nobile. Ze stejné doby pochází i empírový strážní domek.
    Zajímavost
    Zajímavé je, že údržba památníků bitvy u Chlumce a Přestanova byla v době normalizace odůvodněna restaurací ruského památníku a to dokonce v závazku k 50.výročí VŘSR!

pomník, památník
     Ústí nad Labem  (UL)