Hrady.cz
Hrad vznikl asi v polovině 13. století. Sloužil k ochraně jižní části opavského knížectví. Roku 1648 ho nechal slezský zemský velitel Gonzaga vyhodit do povětří. Hrad byl ponechán svému osudu, zpustl a změnil se ve zříceninu.
Pohled na pozůstatky hradního paláce
Graficke pismenko Přístup na hrad – značenou turistickou cestou (nad esovitými zatáčkami) ve Vítkově-Podhradí asi 200 m. Prohlídku hradu mohu jen doporučit. Okolí nabízí velké množství výletů, zejména pak podél řeky Moravice.
Radim Bystroň, 17.2. 2003

Vikštejn
    Hrad vznikl asi v polovině 13. století a jméno dostal podle svého zakladatele Vítka z Kravař. Hrad sloužil k ochraně jižní části opavského knížectví. Roku 1648 slezský zemský velitel Gonzaga nechal hrad vyhodit do povětří. Roku 1657 byl hrad opraven Vilémem Alexandrem Oderským z Lidéřova. V letech 1774–1776 byl v Dubové postaven zámek a hrad byl ponechán svému osudu, zpustl a změnil se ve zříceninu.
    17.2. 2003
    Hrad Vikštejn stával na vysokém skalnatém vrchu nad řekou Moravicí asi 5 km severně od Vítkova. Dochovaly se z něho mohutné zříceniny, které ukazují na jeho velikost a výstavnost (udivují zejména velké a dobře zachované sklepy). Zbytky dnes zakrývá les. Přístup k hradu vede po staré hradní cestě od severu ze silnice Opava-Vítkov; jinak je hradní svah na všech stranách velmi srázný. Hrad vznikl asi v polovině 13. století a jméno dostal podle

pověsti

Stará pověst vypráví, že zakladatel hradu, pan Vítek z Kravař, s oblibou pořádal rytířské turnaje. Jednou s ním při takové příležitosti vyvolal spor divoký rytíř jménem Tunkl. protože pře nemohla být urovnána po dobrém, rozhněvaný hradní pán nechal rytíře vykázat z hradu. Pohaněný Tunkl mu přísahal pomstu a svůj slib splnil. Byl to však člověk podlý a zákeřný – počkal, až pan Vítek musel odjet do boje, pak vnikl do hradu a Vítkovu manželku

Opava  (OP)