Hrady.cz
Sídlo, z kterého dnes je zřícenina, vyrostlo v původním dominiu záhy zaniklého hradu Bukova, které rod pánů z Víckova získal patrně věnem. V r. 1340 se po hradě píše Bernard z Víckova. Pravděpodobně byl hrad opuštěn už v první čtvrtině 15. st.
Torzo zdí s klenutou místnůstkou
Graficke pismenko Zříceniny hrádku se nalézají na vysokém kopci nad říčkou Loučkou. Na hrad je nejlepší jíti z Víckova. Cesta od Loučky je jen pro náročné, neb kopec je to skutečně příšerný.
14.7. 2002

historie

Hrad stával u vesnice Víckov na planině ohraničené říčkou Bobrůvkou a potůčkem. Uvnitř opevněného areálu byl palác, z něhož se zachovala jen malá část s klenutým sklepem a kamenným zdivem s úzkým střílnovým okénkem. Z ostatních hradních budov a objektů zůstalo jen základové zdivo a zbytky dvou hranolových věží z 13. století. Hrad se připomíná už v 13. století a psal se podle něho starobylý moravský rod pánů z Víckova. Prvním skutečně doloženým

popis

Hrad byl založen ke konci 1. třetiny 14. století na ostrožně nad Bobrůvkou a Vícovským potokem. Ostrožna je sice vysoko nad toky, ale je také poměrně široká. Tomu odpovídá i dispozice hradu. Celý hradní areál má tvar čočky s několika zalomeními, jeho rozloha je – vzhledem k tomu, že jde o sídlo menšího šlechtice – poměrně velká. Oblouk hradby silné 1,8 metru přetíná ostrožnu v délce 100 metrů. Před zdí je příkop široký 12 metrů a hluboký cca tři

Brno-venkov  (BO)
    Víckov