Hrady.cz
První zmínka o hradu z r. 1234. Později sloužil jako vězení pro odpůrce Přemysla Otakara II. Ve 13. a 14. st. rozšiřován. Utrpěl obléháním Švédy roku 1645, dobyt však nebyl. V polovině 18. st. dostal hrad svou nynější podobu.
pohled z hradeb na areál hradu
Graficke pismenko Vstupné I.: plné 50,- Kč, zlevněné 25,- Kč
Prohlídka bývalých representativních prostor, postupně restaurované
freskové jídelny a nově opraveného krovu tzv. Paláce s břitovou věží.

Vstupné II.: plné 20,- Kč, zlevněné 10,- Kč
Příležitostné výstavy.

Vstupné do areálu (od 1. 5. 2006)
plné 10,- Kč, zlevněné 5,- Kč
HonesteVivere, oficiální stránky hradu Veveří, 2.7. 2006

historie

První zmínka o mohutném hradu Veveří pochází z roku 1234 a nasvědčuje tomu, že byl založen markrabětem Přemyslem, otcem krále Václava I. hned v prvních letech jeho vlády. Hradní komplex je tvořen kromě vlastního hradu na západní straně předhradím, odděleným příkopem a kamenným mostem. Původní románský zeměpanský lovecký hrad byl velmi prostý a kromě obvodové hradby jej představovala masivní hranolová věž (donjon) s obytným prostorem v patře. Již

Server památky Brno, 28.5. 2002
    V údolí řeky Svratky směrem od Tišnova se tyčí na vysoké skále hrad Veveří, který vévodí zejména brněnské údolní přehradě. Jeho stavba, připomínající se již v r. 1213, se skládala z vlastního hradu a z předhradí, odděleného od hradního jádra hlubokým příkopem. Jádrem vlastního hradu byla dodnes zachovalá vysoká válcová věž s břitem. Podle starobylé pověsti dostal údajně hrad název podle množství veverek, které vyplašil na lovu kníže Konrád I.

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsko - Jižní Morava, 23.4. 2004

O založení hradu Veveří
    V Brně žil mladý vévoda, Konrád se jmenoval. Rád se proháněl za zvěří. Tenkrát byly zdejší lesy plné daňků, jelenů a divokých vepřů a svahy Špilberka a Kraví hory zněly halasem lovců, štěkotem psích smeček a zvuky lesních rohů, když se vévodova družina hnala přes Žabovřesky do hustých lesů za Komínem. Jednou se vévoda vydal do lesa s několika dvorskými lovci, uviděl krásného daňka, pustil se s chrtem za ním, na všecko zapomněl – a zabloudil.

Občerstvení, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace
     Brno-město  (BM)