Hrady.cz
Zanikající trosky mohutné kamenné pevnosti na obranu Jablunkovského průsmyku a Slezska. Vznikla postupným vývojem od malé strážné tvrze ze 14. stol. po velkou barokní pevnost konce 18. stol. Poslední úpravy před pol. 19. stol. Poté opuštěna.
Pozůstatek bastionu
Graficke pismenko Jablunkovské šance v Mostech u Jablunova byly vybudovány jako hraniční pevnost chránící průsmyk, kterým již kdysi procházela známá měděná stezka a proudil zde obchod z Uher do Pobaltí. Již od 14. století v těchto místech stálo strážiště, které se v dobách tureckých výpadů a později v době 30.-leté války změnilo v mohutnou renesančně-barokní pevnost. Objekt šanců byl původně vybudován ze dřeva ve tvaru nepravidelného čtyřhranu, podobně jako tzv. staré šance položené více na jihu (dnes Slovensko) a sloužící jako pozorovatelna. Později byla k šancům přistavěna hvězdicovitá část a celá lokalita byla zpevněna pevnými hradbami, ...
Jan P. Štěpánek, Šlechtická sídla na Frýdeckomístecku (J. Tichánek), 24.5. 2005

historie

Jablunkovský průsmyk (551 - 605 m. n. m) byl odedávna významnou komunikační spojnicí, kterou již v římských dobách táhly k severu ozbrojené římské legie i obchodní výpravy, které přepravovaly své zboží do Uherska. Průsmyk byl branou z Podunají a Pováží do Slezska a dál Baltu. Již ve středověku tudy procházela známá, tzv. měděná cesta, která byla jednou z nejvýznamějších dopravních tepen střední Evropy. Již k roku 1327 je zde zmínka o strážisku v

pevnost, bunkr
     Frýdek-Místek  (FM)