Hrady.cz
Hrad založený na poč. 14. stol., rozšířen pozdně goticky. V průběhu třicetileté války jej získal Martin Huerta, za něhož došlo k vestavbě pozdně renesančního palácového křídla s arkádami. Další úpravy do podoby hradu příliš nezasáhly.
Velhartice - letecký snímek
Vydejte se vlakem do zastávky Kolínec a odtamtud přímo na hrad. Je to hezká procházka.
28.5. 2002

Skanzen lidové architektury, jeskyně a šachty
    Přímo před hradem pomalu přibývá historických budov, které zde pomalu tvoří malý skanzen venkovského života. Nedaleko hradu (dole za potokem) je na mírně vyvýšeném plácku od cesty přístupná jeskyně, kde se těžilo stříbro. Přímo před ní jsou (prý mnoho desítek metrů hluboké) zatopené šachty a celá patra bývalého dolu.
    Prohlídkové okruhy:
    Hrad - okruh zahajuje audiovizuální pořad o historii a stavebním vývoji hradu. Následuje prohlídka hradní cisterny, potravinových sklepů, někdejších interiérů Rajského paláce. Po úzkém padacím můstku se přechází na velký kamenný most (jedinečná vyhlídka) a po podobném můstku do obranné věže Putny. Délka prohlídky je cca 50 minut. Zámek - prohlídkový okruh vede zámeckými renesančními interiéry. Renesanční zázemí šlechtické rodiny žijící v

historie

Krásnou ukázkou originálního českého gotického hradu je státní hrad Velhartice. Můžeme jej nalézt na půl cesty mezi městy Klatovy a Sušicí, na skalním ostrohu obtékaném říčkou Ostružnou. Je to jedno z nejkrásnějších pošumavských údolí, které tato říčka vytváří, a jeho malebné zalesněné stráně dokreslují a podtrhují impozantnost a mohutnost hradní stavby. Dominanty objektu tvoří neobyčejně hmotná torza středověkého hradu: palác zvaný Rajský dům

Petr Mejstřík, 28.5. 2002
    Pojmenování místa, původně Vilhartice, se odvozuje od blíže neznámého Vilharta. Hrad a jeho první známý majitel Bušek z Velhartic se poprvé uvádějí v r. 1318. Bušek byl komorníkem a průvodcem markraběte Karla na jeho italské výpravě r. 1337 (zemřel v Meranu). Jeho stejnojmenný syn Bušek rovněž dlel často při družině krále Karla IV. jako mistr komory (od r. 1352). Po Buškově smrti (okolo r. 1371) převzal Velhartice jeho syn Jan (zemřel před r.

Don Hoef Huerta
    Don Hoef Huerta, císařský generál, vpadl do Dobříše. Cizák dobrodruh, bývalý krejčík, pak lokaj a špehoun, se všemožně přičiňoval, aby se zalíbil císaři Ferdinandovi II., mstícímu se krvavě na českém národě. Se svou zdivočelou soldateskou táhl od města k městu, pálil a vraždil a mučil zatvrzelé „kacíře“. V Dobříši chytili jeho slidiči bakaláře Pavla, který se tam skrýval, přijav místo správce. Aby měli důvod k jeho trýznění, vyzvali ho, aby

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků., 27.11. 2002
    Deštivá louka
    Všechny strasti, které doprovázely třicetiletou válku, stihly též kdysi tak šťastnou obec velhartickou, kvetoucí v blahobytu. I v ní jako jinde po Čechách zuřily nemoci, bída a hlad. Morem zemřeli chalupník Sluka a jeho žena a nechali tu tři malé, nedorostlé děti – tři osiřelá ptáčátka, hynoucí hladem, strádající bídou. K chalupě náležela dvě malá, nevýnosná políčka a kromě nich pěkná, úrodná louka, stroucí se v údolí pod vrchem Borkem. Co

WC, Občerstvení, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Svatby
     Klatovy  ( KT)