zaniklá ves Tamovice
Gotický kostel sv. Kateřiny byl postaven ve 14. stol. na kraji vsi Tamovice, zaniklé v období středověku. Existují domněnky, že část kostela stojí na románských základech. Pod dlažbou kostela bylo objeveno 10 hrobů, r. 2011 proběhl v kostele archeologický výzkum a poté rekonstrukce kostela.
čelní pohled
© Jan P. Štěpánek 05/2005
Graficke pismenko Kostelík sv. Kateřiny ze 14. století se nachází na konci východního svahu vrchu Holivák, v místech zaniklé vsi Tamovice nad potokem Sedlnicí, která byla archeologicky prokázána. Nachází se při hlavní silnici mezi centrem Štramberka a obcí Rybí. Kostelík si do dnešních dnů zachoval některé původní architektonické prvky - gotický vítězný oblouk, okno s kružbami a lomený portál bočního vchodu. Existuje názor, že část kostelíka stojí na románských základech. Strmá šindelová střecha s dřevěnou věžičkou a dřevěný ochoz kolem kostela dodávají stavbě lidový ráz, podobný kostelům v blízkém okolí. Poblíže kostelíka se nachází součást staré křížové cesty ...

Historie kostela sv. Kateřiny
    Gotický polodřevěný kostel sv. Kateřiny byl postaven ve 14. stol. na kraji vsi Tamovice, zaniklé v období středověku. Existují domněnky, že část kostela stojí na románských základech. Pod dlažbou kostela bylo objeveno asi 10 hrobů patrně z doby středověku, pravděpodobně zde byli pohřbeni členové místní vysoce postavené rodiny. R. 2011 proběhl v kostele archeologický výzkum a poté rekonstrukce kostela.