Hrady.cz
Barokní poutní kostel byl postaven na místě pův. dřevěné kaple z r. 1730 (ta se stala po přestavbě boční kaplí kostela). Kostel postavil v l. 1751-1754 architekt I. M. Canevale na objednávku hraběnky Karolíny z Roggendorfu. Výzdobu kostela provedli O. Bleiberg, O. Schweigl, K. F. Sambach a další.
Kostel Panny Marie Bolestné
Graficke pismenko Obci Sloup, ležící v malebném údolí Moravského krasu, dominují nejen známé jeskyně, ale také výrazná stavba kostela Panny Marie Bolestné. Dvouvěžová mohutná stavba z let 1751-54 vystavěná v barokním slohuse nachází v samém centru obce. V kryptě kostela je pochována jeho zakladatelka hraběnka Karolina z Roggendorfu. Neméně zajímavou je místní fara, dříve panský dům hrabat se Salmu, kde hraběnka v roce 1759 zemřela. Ostatní příslušníci rodu Salmů jsou pochováni v samostatné části sloupského hřbitova, který je další kulturní památkou obce.

Historie poutního kostela Panny Marie Bolestné
    Barokní kostel byl postaven jako náhrada původní dřevěné kaple, kterou nechal postavit hrabě Karel Ludvík z Roggendorfu r. 1730. V kapli byla umístěna socha Panny Marie, která byla údajně schopna způsobovat zázraky (zázračné uzdravení) a za kterou se sjížděli poutníci z širokého okolí. V kapli se pravidelně sloužily mše, a se zvyšujícím se počtem poutníků se zvyšovala potřeba většího svatostánku. Projekt na nový poutní kostel zadala dcera

Blansko  (BK)
    Sloup