Hrady.cz
Zaniklý zámek byl postaven před r. 1700 rytíři Pikarty z Grünthálu, ale již r. 1766 byl přeměněn na lázeňský dům. Po r. 1945 zámek sloužil jako doléčovací ústav a později jako jídelna lázeňského domu. V r. 1988 byla budova zbořena.
Bývalý lázeňský dům
© Luděk Pitter 05/2005
Graficke pismenko Lázně Letiny je samostatná část obce Letiny, která se nachází asi 0,5 km jižně od centra obce. Původní zámek ze 17. stol. byl ještě ve stejném století upraven na lázeňský dům. V roce 1900 až 1901, v období rozkvětu těchto lázní, byla postavena řada lázeňských budov a také nový lázeňský dům a kolonáda při starém zámku, který se od té doby nazýval Staré lázně. Zámek (Staré lázně) později složil jako kuchyně a r. 1988 byl zbořen.
Nedaleko zámku byla v roce 1770 postavena nad studánkou kaple sv. Vintíře, které dávala studánce léčivou moc.

historie

Od poloviny 17. stol. byly Letiny v držení rytířů Pikartů z Grünthálu (Zeleného údolí). Zámek, který nechal postavit Břeněk nebo jeho syn Rudolf někdy před rokem 1700, byl již roku 1766 za Morzinů přeměněn na lázeňský dům. To již byl součástí panství Dolní Lukavice, kam patřil i za posledních šlechtických majitelů hrabat Schönbornů (1794-1945). Po roce 1945 sloužila budova jako doléčovací ústav závodní nemocnice plzeňské Škodovky a to až do

lovecký
    zaniklý