Hrady.cz
Hrad Vartnov se poprvé připomíná až roku 1377, archeologické nálezy vznik hradu datují na počátek 14. století. V roce 1474 dobyt a již nebyl obnoven. Jeho pozůstatky odkryl meziválečný archeologický výzkum.
pohled na vstupní část hradu s pozůstatky vstupní branské věže
© Jan P. Štěpánek 03/2011
Graficke pismenko Z hradu se dochovalo spousta zdí a zídek, menší z části zasypané místnosti, základy vstupní brány. Hrad se nalézá přímo v chatové osadě Pocheň na mírném vrchu. Od zvoničky se vydejte po silnici směrem od vodní nádrže a zahněte doprava na první možné odbočce mezi staveními. Po pravé ruce zanechte stodolu.
28.5. 2002

historie

Kdo a kdy hrad založil není známo, ale předpokládá se, že šlo o rod z Warty, který patřil ke dvoru opavského vévody Mikuláše II. Pravděpodobně hrad drželi do r. 1349, kdy jej získal významný moravský rod z Holštejna. Konkrétně Vok I., i když se stoprocentní jistotou nelze doložit, jak k tomu došlo. Jisté je, že po hradu se píše jeho syn Štěpán I. v r. 1376. Holštejnové drželi hrad do roku 1421. Pánové z Holštejna byli samostatným rodem a přes

Ivo Rozehnal - podle knihy Páni z Holštejna 2007, 16.11. 2007
    Hrad Vartnov byl pravděpodobně vybudován ve 13. století. Původně byl zeměpanským majetkem, avšak již při dělení Opavska v r. 1377, kdy se uvádí v písemných pramenech poprvé, jej spravoval spolu s několika přilehlými vesnicemi Štěpán z Vartnova. K vartnovskému panství tehdy příslušely Brumovice, Loděnice, Úblo, Horní Benešov a polovina obce Leskovec nad Moravicí. Štěpán z Vartnova zaujímal přední místo v životě kraje a často vystupoval při

popis

Zřícenina slezského hradu Vartnov (německy Wartenau) leží na nevysokém, avšak výrazném zalesněném pahorku přímo ve středu osady Pocheň poblíž vodní nádrže na říčce Čižině. Archeologický průzkum, který zde jako na jednom z mála slezských hradů proběhl, odkryl zaoblenou plášťovou hradbu, která obepínala a vymezovala obvod hradu. Z jejího obrysu vystupovala pouze dovnitř otevřená věžovitá brána na jihu. Do severního oblouku plášťové hradby byl

Jan P. Štěpánek, M. Plaček : Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku, Libri, Praha 1996, 13.2. 2006

Bruntál  (BR)