zámek Rokytnice

Domov Na zámečku
Zámek na místě tvrze zaniklé za husitských válek. Vystavěný v 16.st. pány z Ludanic. Po požáru v r. 1582 přestavěn a rozšířen. Poničený za třicetileté války, do dnešní podoby přestavěný ve stylu vrcholného baroka. Nyní slouží jako domov důchodců.
jižní průčelí zámku s branou
© Jan P. Štěpánek 08/2012
Graficke pismenko Ves Rokytnice je poprvé doložena v r. 1348, kdy tehdejší držitel vsi vladyka Heřman z Rokytnice přibral na svůj majetek jako spolumajitele Sezimu z Prusinovic. Zdejší tvrz se připomíná v r. 1385, kdy ji koupil spolu se vsí Rudolf z Frankštátu. Jeho syn Jan prodal zboží r. 1397 Jindřichovi z Dambořic. Majitelé tvrz se později často střídali. Poslední zpráva o ní je z r. 1412. Zanikla pravděpodobně někdy v průběhu husitských válek, protože později se již neuvádí. V r. 1466 koupili rokytnické zboží páni z Ludanic, kteří na místě zaniklé tvrz vystavěli v 16. století renesanční zámek. Rokytnici Půta z Ludanic zapsal své druhé ...

Přerov  (PR)
    Rokytnice