Hrady.cz
Novogotickou kapli s hrobkou nechala postavit v l. 1887-1890 hraběnka Luisa Černínová, roz. Morzinová (projekt arch. Stephan Tragl). R. 1892 byl do hrobky uložen její muž, hrabě Heřman Černín a r. 1907 hraběnka Luisa. Po druhé sv. válce začala kaple sloužit jako modlitebna Církve čs. husitské.
Morzinsko-černínská kaple
interier
Graficke pismenko Město Vrchlabí je branou do našeho nejvyššího pohoří, Krkonoš. Leží na hlavní silnici do jednoho z krkonošských center, Špindlerova mlýna. Dostupné je jak po železnici, tak autobusovou dopravou z celé řady míst v Česku. Město kromě krkonošského zázemí poskytuje celou řadu turisticky zajímavých objektů.
Pseudogotická Morzinsko – Černínská hrobka leží západně od zámeckého parku.

historie

Sňatkem v roce 1856 mezi hrabětem Heřmanem z Černínů a hraběnkou Luisou z Morzinu vznikl nový hraběcí rod Černin - Morzinové. Hraběnka Luisa nechala v letech 1887 - 1890 postavit na výšině západně od zámeckého parku rodovou hrobku s kaplí v novogotickém stylu. Postavena byla podle projektu architekta Stephana Tragla. Vlastní hrobka se nachází pod kaplí. Roku 1892 byl do hrobky uložen hrabě Heřman Černín a v roce 1907 pak hraběnka Luisa. Po 2.

popis

Pseudogotická Morzinsko – Černínská hrobka leží západně od zámeckého parku, v malém parku pod zahrádkářskou kolonií. Z něj vede ke kapli dřevěný můstek. V interiéru kaple je novogotický oltář s pietou, dále náhrobky z opuky Vojtěcha Černína z Chudenic († 1816) a jeho manželky Josefy, roz. hraběnky Thunové († 1810). V rozích jsou ženské zahalené karyatidy.

Trutnov  (TU)
    Vrchlabí