Hrady.cz
Zříceniny raně gotického hradu z doby kol. r. 1260 založeného Buzici, za Běškovců z Běškova r. 1346 obléhán. V 16. st. hrad rozšířen o druhý renesanční palác, již r. 1623 byl ale pustý. Dochována gotická věž, palác a mladší opevnění s předhradím.
Graficke pismenko Nejlépe autem, jinak Vlakem do Hořovic, autobusem do obce Chaloupky a odtud do Neřežína a potom do táhlého kopce směrem k hájovně na hrad. Autem se dá zajet na parkoviště pod hradem. U vesnice Chaloupky je bezva koupání v údolní nádrži Zaskalské.
28.5. 2002

turistické

Při náštevě Valdeka upozorňuji na informace místních obyvatel. Podle zpráv je opět obnoven dohled nad dodržováním zákazu vjezdu do vojenského protoru. Vskutku značka tam je. Takže doporučuji všem násštěvníkům nechat auto na odstavném pruhu (cca 30m před zákazem) a pokračovat nahoru pěšky. Je to 15–20 minut pohodlné chůze.
    Martin, 16.2. 2003
    nepřístupnost
    Pozor! Na hradě momentálně probíhá rekonstrukce a Valdek je proto nepřístupný... Takže je lepší prozatím počkat a netrmácet se brdskými hvozdy...
    Jan Síč , 18.6. 2010
    Přístupnost
    Dnes navštíven (srpen 2011), volně přístupný. Po nějakých stavebnících ani památky. Patrně byly provedeny drobné úpravy, ale v současnosti asi nic, je hojně zarostlý kopřivami.
    Tomáš Maixner , 7.8. 2011

historie

Rozsáhlé území sahající od Žebráka přes Komárov hluboko do Brd náleželo již ve 12. století mocnému a politicky významnému rodu Buziců, od nichž odvozovali svůj původ i jeho pozdější držitelé, Zajícové z Valdeka. Již v Dalimilově kronice se k r. 1110 píše o Dětřiškovi, synu Buzovu, který v tomto roce zahynul v bitvě proti Polákům. Letopis Vincenciův připomíná jednoho z jeho potomků, Jiříka (Jurika), který byl maršálkem knížete Vladislava II. a

Zlaté posezení.
    Na hradbách prý se tu zjevovala bílá paní. Bývalo ji vidět o půlnoci a v pravé poledne, a kdo prý jí přišel do cesty, na toho se vrhla. Hlídá ukrytý poklad, jehož částí je také zlatý stůl s dvanácti zlatými židlemi. Je to zjevení zámecké paní, kterou tu vedví roztrhli dva zločinní augustiniánští mniši. Podle jiných verzí se tato příhoda vztahuje k tzv. Studánce paní Lídy u kláštera sv. Dobrotivé. Říká se také, že poklad hlídá zakletá plačící

Labyrintem tajemna aneb Průvodce po magických místech Československa, Martin Stejskal - Albert Marenčin, nakl. Paseka r. 1991, 15.7. 2002
    Svatá Dobrotivá
    V době, kdy přebýval na Valdeku statečný a zbožný pán Oldřich Zajíc, stal se tu veliký div. Bylo krásné, svěží jitro, na hradě uprostřed lesů dvojnásob příjemné. Pan Zajíc se právě probudil a s veselou myslí chtěl se pustiti do své obvyklé práce. Tu pojednou – kde se vzali, tu se vzali – stáli před ním dva jinoši ušlechtilých, krásných tváří. Pozdravili ho a požádali, aby s nimi vyšel z hradu, že mu mají sděliti cosi velmi důležitého… Pan

Pověsti českých hradů a zámků I., Josef Pavel, vydal Josef Hokr v Praze r. 1947, 15.7. 2002
    Panna Lída
    Dříve ještě, nežli se ve Svaté Dobrotivé usadili klášterníci, bydlila v tom odlehlém kraji u lesní studánky se svými služkami přelaskavá žena, již lid nazýval panna Lída. Kdykoliv někdo z okolí potřeboval pomoci, šel k panně Lídě a nikdy nebyl oslyšen. Nemocní, kteří se myli vodou z její studánky, zbavili se všech neduhů. Když přišli v ta místa křesťanští kněží, zakleli pannu Lídu do studánky. Odtud vystupovala za večerní doby, vznášela se nad

Valdek
    Romantická zřícenina hradu skrytá v temném lese nad skalnatou roklí, jíž vytéká z hlubin brdských hor Červený potok. V hradní kapli bývala přechovávána zázračná soška Panny Marie. Souvisí s pověstí o tajemném nočním „únosu“ pana Oldřicha Zajíce z Valdeka, jehož dva podivní cizinci přenesli z hradního nádvoří „vzduchem na křídlech větru“ na vzdálenou lesní louku a tam mu představili překrásnou pannu v zářící kouli, která ho požádala o postavení

Příbram  (PB)