Hrady.cz
Gotický trojlodní kostel s polygonálním presbytářem a barokní klenbou, jehož počátky sahají do poslední třetiny 13. století. V letech 1946–1953 byla v hlavní lodi prolomena okna, byly upraveny střechy a provedena celková oprava.
Nanebevzetí Panny Marie
pohled z Palackého náměstí od muzea Alfonse Muchy
Graficke pismenko Stavba kostela započala v poslední třetině 13. stol. R. 1304 kostel, tehdy ještě s rovným dřevěným stropem, byl vypálen Kumány sloužícími ve vojsku rakouského vévody Albrechta. Po roce 1312 byla zahájena přestavba kostela. A to presbytáře s žebrovou klenbou. Stěny trojlodí byly postaveny do přelomu 14. a 15. stol. V letech 1474–1495 byla vybudována sakristie a byly zaklenuty hlavní a obě boční lodi. R. 1486 se původně královské město dostává do vlastnictví pánů z Lipé. R. 1560 byl zrušen přilehlý hřbitov a byla postavena kalvínská kaple a r. 1561 vystavěna renesanční helmice věže. Po r. 1600 byl vestavěn renesanční kůr. V roce ...
dle letáku EHD 2009 (Vít Karas, KIC Ivančice), 14.9. 2009

Návštěva královny Elišky Přemyslovny
    Na Velký pátek 24. března 1312 lámal vikář hostie na několik dílů, aby mohl obdarovat všechy shromážděné věřící. Jeden z věřících v duchu zapochyboval o svátosti takto rozlámané hostie a ta mu začala v ústech nabývat do takového objemu, že ji musel tajně uložit do trhliny ve zdivu. Když později zpovědník, kterému se onen věřící svěřil, se snažil hostii vyjmout, zeď začala krvácet. Zázrak přilákal velké množství lidu a mezi sestramy přivedenými z

leták EHD 2009 (Vít Karas, KIC Ivančice), 14.9. 2009

popis

Gotický trojlodní kostel s polygonálním presbytářem a barokní klenbou. Věž, původně stavěná samostatně jako strážn, je zakončena renesanční helmicí. Renesanční je i kruchta a kalvínská kaple. V baroku doplněny oltáře. Na svornících křížových kleneb v západní polovině kostela jsou vytesány znaky města (tři korbele), pánů z Lipé (zkřížené ostrve), pánů z Kravař (zavinutá střela) a pánů z Rožmberka (pětilistá růže). Kostel je dlouhý 42 metrů a

leták EHD 2009 (Vít Karas, KIC Ivančice) a Atlas památek (Karel Kuča, Baset 2002), 14.9. 2009

Brno-venkov  (BO)
    Ivančice
    V okolí 15km nebylo nalezeno nic, zkuste se podívat na mapu třeba bude něco jen o kousek dál.

Ivančice

města Ivančice.
    HistorieSídliště, doložené od r. 1221, bylo už ve 13. století městem. Jeho znak se vyvinul z pečetního znamení užívaného už ve 14. století. Byly to tři zlaté poháry na štítě. Barvy tohoto znaku se časem proměnily. Prvotně byl štít zřejmě červený. Dokládá to malba z roku 1629 a městský prapor z r. 1759. Snad ke konci 18. nebo počátkem 19. století se barva štítu změnila na modrou. Tak byl znak namalován na průčelí radnice v r. 1865. Při tom byl znaku přidán i turnajský helm a klenot, tj. plovoucí štika a nad ní chochol tří pavích per. Podobně byl v té době vyryt znak i na novém pečetidle. Stalo se tak snad svémocně a bez jakéhokoli schválení. Později se také od užívání neschváleného klenotu upustilo. Naproti tomu modrá barva štítu se tradičně užívá podnes, tedy více než půldruhého století, a je proto nutné ji považovat za „vydrženou“.