Hrady.cz
Zaniklá tvrz, kterou dnes připomínají reliéfní zbytky opevnění. Postavena někdy během 14.–15. stol. Umístění nad hradem Holoubek nabízí myšlenku, že šlo o tvrz obléhací, postavenou při dobývání hradu, který býval sídlem loupeživých rytířů.
Čelní pohled na opevnění od jihozápadu
© Roman Řezáč 05/2005
Graficke pismenko Reliéfní zbytky opevnění leží na začátku protáhlého výběžku do záhybu Dalešické přehrady, na druhé straně Plešického potoka než necelých 200 m vzdálený hrad Holoubek. Ten však leží o značných pár metrů níže a dokud nebylo okolí porostlé stromy jako dnes, byl hrad v pohledu z opevnění jako na dlani. Sama jejich vzájemná poloha už navozuje myšlenku, že stavba opevnění vznikla jako obléhací tvrz při dobývání Holoubka. Tato možnost se taky jeví jako nejpravděpodobnější, protože vzdálenost od vsi byla značná a na přelomu 14. a 15.století, kdy Plešické zboží drželi drobní vlastníci, byl ve vsi navíc dvůr a prostředky k vybudování větší tvrze by bylo ...

Třebíč  (TR)
    Další tvrze