Přihlásit
Přihlášení na server

vstupní průčelí zámku na břehu řeky Opavy
pohled od východu

Okres:  Bruntál  (BR)
ČR
Zámek Brantice ze 16. stol. se nachází uprostřed vsi na levém břehu řeky Opavy. Jedná se o volně stojící trojkřídlou budovu s patrovými dvorními arkádami. Hlavní vstup do zámku předsazeným sloupovým portálem a průjezdem. V přízemí valené klenby, v patře rovné stropy.
8.12. 2005

Historie zámku v Branticích
Tvrz na stejném místě je doložena k roku 1449. Tu v roce 1526 získal rod Hohenzollerů a nechal ji zpustnout (do dneška se zachovaly pouze zbytky příkopů za zámkem). V roce 1561 získal pozemek kancléř Krnovského knížectví Jeroným Reinwald a nechal zde vybudovat renesanční zámek. Ten byl dokončen k roku 1604 a jeho rezidua jsou zachována v jižním a východním křídle. Rod Trachů z Březí pak navíce informacívíce ...

Zámek ze 16. stol., na levém břehu řeky Opavy, vybudovaný jako náhrada tvrze z 15. stol. kancléřem krnovského knížetství Jeronýmem Reinwaldem. V 18. stol. barokně přestavěn a počátkem 19. století za Khuenburgů upraveny klasicistně fasády.